Potravní daň na poštách vyměřovali pověření příslušníci finanční stráže, kteří také kontrolovali zásilky, což dosvědčují vzácné nálezy bolet a jejich částí s otisky poštovních razítek, které se dochovaly na balíkových průvodkách. Později se místo bolet začaly v Praze používat speciální nálepky v podobě kolku.
Tento postup však byl drahý, složitý a vzhledem k trvanlivosti zasílaných potravin i pomalý. Na podzim roku 1924 došlo k dohodě mezi ministerstvy financí a pošt o novém způsobu vybírání daně, který byl uplatněn od roku 1925. Poštovní úřady měly nadále vybírat potravní daň sami, a to paušálně bez detailní kontroly balíků. Poplatky se vybíraly jen u balíků s deklarovaným obsahem potravin, hradil je příjemce zásilky a byly zúčtovány zvláštními známkami potravní daně, které vydávala pošta.
Známky měly být nalepovány na balíkové průvodky tak, aby byly při oddělení ústřižku průvodky přetrženy, v praxi se tak ale mnohdy nedělo. Většina známek byla rovněž znehodnocena poštovním razítkem, přepisem či škrtem, nacházíme však i známky znehodnocené jen přetržením nebo vůbec ne.
Nové paušální poplatky potravní daně (platné od 01. 03. 1925 až do konce existence ČSR) byly následující:
Balíky o hmotnosti do 5 kg…… 1 Kč 5 - 15 kg………. 2 Kč 15 - 25 kg……..3 Kč
Použito a upraveno ze stránek p. Tomáše Fijaly